torstai 20. joulukuuta 2012

Palvelua etsimässä

Palvelu, palvelu..palvelu? Mikä on palvelu?


Palvelu on tapa tuottaa asiakkaalle arvoa tuottamalla ne toivotut tuotokset ilman että asiakkaan pitää miettiä yksittäisiä kustannuksia tai riskejä. 

IT-asioissahan tämä lykkää serverit ja kaistanleveydet omaan piiriinsä sinne teknojen joukkoon, mikä on aivan oikein. Tuotetaan palveluita, ei tekniikoita.

Nyt olen havainnut mielenkiintoisen trendin: palveluajattelu on kypsymässä liiketoiminnan suuntaan. Näyttää hieman siltä, että käynnistin tulee usein IT:n suunnasta, kun kustannuksia täytyy jotenkin jakaa liiketoiminnoille. Organisaation mukainen jakoavain voi olla hankala teknologiatasolla, mutta jos palvelut on määritelty, kokonaisuus ja kustannukset voi olla helpompaa jakaa oikein.

Palvelukatalogi ja portfolio näyttävät levittäytyvän liiketoiminnan suuntaan. Olisi IHANAA jos olisi selkeät liiketoiminnan prosessit, toiminteet tai jopa palvelut joihin linkata ne IT-kulut. Tätä haetaan nyt! Hienoa!

Olen usein sanonut että ITIL- ja ITSM-ajattelua kannattaa soveltaa vain palveluihin, jotka eivät mitenkään hyödynnä IT:tä. Muistan kun vuosia sitten lipsautin esimerkkinä että "niin esimerkiksi maanviljely.." joka on nykyään pelkkää IT:tä. 

Kertokaa mullekin jos tiedätte alan tai palvelun, joka ei tukeudu IT:hen. 

0 kommenttia:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template