maanantai 5. marraskuuta 2012

Palvelujohtamista päätyönä


Olen kuvannut itseäni jo vuosia termillä ”ITSM-enthusiast” eli IT-palvelujohtamishullu. Näen alalla paljon kehittämisen varaa ja haluan sitä kehittääkin. Maailmanhalaaja? Utopisti? Ei niinkään, näen yhä mahdollisuuden saada aikaan murros, jossa Major Incidentejä muistellaan huvittuneena historian muisteluissa ja muutoksenhallinta on pitkälti automatisoitua - .

Saisiko tämän jotenkin räjäytettyä?

Kerran pähkäilimme ruokalassa palvelujohtamisen vaikeutta vähän isommallakin pitkään alalla olleella joukkiolla. Tuloksena oli mainio ajatus: lopetetaan koko homma ja aloitetaan alusta uudestaan, tehdään kerralla oikein! Rakennetaan palvelut spekseistä alkaen tuotantokelpoisiksi ja tehokkaiksi, pidetään huolta että sovelluskehittäjät tuntevat tuotannon vaatimukset ja lähdetään heti alusta liikkeelle sieltä liiketoiminnan eikä IT:n suunnalta. Mukavaahan se olisi, mutta en näe nykyisen tilanteen korjaamista tilannetta mahdottomana.

Ei saa haukkua lapsia

IT-palveluita on ollut olemassa vasta muutama kymmenen vuotta. Sovellukset ja laitteet kehittyvät ihan älytöntä vauhtia ja IT-palvelujohtaminen on siirtymässä kohti palvelulähtöistä ajattelua – eikä vähiten ITILin ansiosta. Maalaisjärkeä kirjoihin koottuna.

Pilvet ovat automatisoimassa peruspalveluita mutta kokonaisuus vaatii edelleen johtamista. Autossakin pitää edelleen painaa ihan jalalla sitä jarrua, vaikka on ABS ja ESP ja vaikka mitä. Automaatioaste nousee perusinfrassa nopeasti, mutta johtamista tarvitaan edelleen..

Ala on vasta kypsymässä. Opitaan erheistä ja kehitetään kokonaisuutta.

Uusia aaltoja

Lähdin syksyllä mukaan rakentamaan ja laajentamaan 3gamma-nimistä yritystä, joka keskittyy juuri tähän: kehittämään ja konsultoimaan IT-palvelujohtamisen käytännön toteutuksia itsenäisenä, riippumattomana toimijana. Vähän kuin YK, haemme hyviä palvelumalleja ja win-win-suhdetta palveluiden ostajan ja toimittajan välille. 

Teen siis palvelujohtamista päätyönäni. Olen kerännyt paljon kokemusta pitkin vuosia sekä asiakkaan että toimittajan puolelta. ”Great business deserves great IT” sanoo mottomme – hyvin pantu! Meitä on jo yli 100 – en tiedä vielä, ovatko kaikki yhtä hulluja kuin minä.

Jatkan edelleen ITIL-analyysia ja case-kuvauksia tälläkin palstalla. Seuraavaksi ajattelin kirjoittaa white paperin palveluportfolion hallinnasta eikä pelkästään IT-näkökulmasta. ITIL palveluportfoliosta saa paljon suoraa syötettä liiketoiminnan kehittämisee ja johtamiseen. Jospa tästä joskus tulisikin kokonaisuutena liiketoiminnan johtamista, jossa IT olisi täysin integroitunut tuotannontekijä eikä vain kustannuserä.

1 kommenttia:

Mikko Hellemaa kirjoitti...

Nyt kun business ei kohta tarvitse raskasta sovellustukea, siirtynee painopiste entistä enemmän asiakaslähtöiseksi IT-yrityksissä.

Itse olen ravintola-alalta aikanaan siirtynyt IT-palvelu maailmaan ja sovitut prosessit ja holistinen lähtökohta sopisi myös sinne loistavasti.

Kiinnostavat sivut, hauska todeta, että ITIL ei ole Suomessa pelkästään kasa pdf dokumentteja yrityskansioissa piilossa...

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template