tiistai 22. maaliskuuta 2011

Palvelukatalogi - tällä kertaa top down

Jaoimme maanantaina palveluluettelomme tulostettuna yrityksemme kaikille työntekijöille. Tämä ympäristörikos on välttämätön osa tiedotus- ja kehityshankettamme, jossa pyrimme sinnikkäästi kohti selkeästi palvelupohjaista IT-tuotantoa.

Palveluluettelon rakentaminen on ollut antoisa ja yllättävän nopeakin prosessi. Palvelukuvauksiahan on lähes kaikissa IT-yksiköissä ja -yrityksissä, niistä on helppo koota palveluluettelo. Pari perusasiaa auttaa jo pitkälle:

- kirjaa kaikki palvelut, joita asiakkaalle tai käyttäjälle tuotetaan
- ryhmittele ne selkeästi. Hyvä jako on alkuun liiketoiminnan palveluluettelon ja teknisen palveluluettelon erottaminen mutta myös ns. käyttäjäpalveluiden listaamisesta on hyötyä. Sillä luettelolla saa jaettua hyvin tietoa päivittäisistä palveluista niille, jotka niitä tarvitsevat
- julkaise liiketoiminnan kannalta relevantti tieto luettavassa muodossa (niin että pääjohtaja ja perusasiantuntija ymmärtävät sen - ja kaikki muutkin)

Tulostamamme luettelo on tuo bisneksen näkymä. Se rauhoittaa epävarmuuden ja ohjaa asiakkaan oikeaan suuntaan. Palveluista saadaan enemmän hyötyä, kun asiakkaat tietävät ja osaavat käyttää ja jopa tilata niitä. Joskus jokin palvelu on saattanut jäädä vähän pimentoon, yhtenäinen lista auttaa.

Käyttäjäpalveluista julkaisimme jo tammikuussa yhden näkymän itsepalveluportaalin muodossa. Sen avulla olemme saaneet tilaukset ja häiriöilmoitukset formalisoitua niin, että työmäärä on oikeasti vähentynyt.

Liiketoiminnan palveluluettelo ei saa olla liian pitkä eikä yksityiskohtainen, niitä voi aina tarkentaa vaikkapa palvelukuvauksissa. Meillä päätasolla on reilut 10 palvelukokonaisuutta, joista löytyy paljonkin pikkupalveluita sisältä. Vain oleellinen on tärkeää, sanoi joku viisas aikanaan (taisi kyllä olla Holle Holopainen).

Työ on toki vasta alussa, tekninen luettelo on työn alla ja jatkuvaa parantamista tarvitaan kyllä. Sitä varten löytyi onneksi meiltä asiantunteva palvelukatalogipäällikkö.

Kuulostaa hyvältä? No sitä se onkin!

0 kommenttia:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template