torstai 31. maaliskuuta 2011

Nyt se alkaa paljastua...

Hesari uutisoi juuri artikkelissaan potilastietojärjestelmien haasteista. Järjestelmien vika- ja häiriötilanteet ovat yleisiä, vaikka tarkkaa tietoa ei olekaan: "Yksikään viranomainen ei näet kerää tietoa järjestelmäkatkoksista."

Eikös järjestelmätoimittajalla ole silloin vastuu? Näistä häiriöistähän syytetään ammattipiireissä yleensä suuria palvelutoimittajia, jotka ovat olleet mukana sovelluskehityksessä.

Palvelun ja sovelluksenkin elinkaaren hallinnan vastuu ei ole järjestelmätoimittajalla. Palveluun kuuluu niin paljon muutakin, perusinfrastruktuurista ja päivittäisestä johtamisesta lähtien. Perusprosessien kautta nämäkin häiriötilanteet saadaan kirjattua ja ongelmanhallinta mahdollistuu - muuten boottauskulttuuri ei ikinä kehity mihinkään.

Julkishallinnossa on käynnistetty heikkoja hankkeita, joissa tähän on vähän pyritty (ValtIT, KuntaIT). Valitettavasti julkishallinnon organisaation joustavuus näyttää tässä pompauttavan kumipallon aina muotoonsa, ja homma jatkuu entisellään. Uusista Sitra-Benson-vetoisista hankkeista ei ole viime aikoina kuulunut mitään, tuleekohan sieltä pelastus?

Aikaa on vielä, olen eläkeiässä vasta parinkymmenen vuoden päästä.

0 kommenttia:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template