perjantai 13. marraskuuta 2009

Voisiko IT-tuotanto olla Suomen ydinteollisuutta?

Paperit ja vaatteet tehdään jo melkein täysin Kiinassa tai muussa Intiassa. Tuotannollinen työ ja teollisuus siirtyy kovaa vauhtia kohti halpamaita.

Jostain syystä Google osti yhden paperitehtaan ja alkoi tuottaa siellä hakupalveluita. Voisiko IT-tuotanto olla se seuraava suomen tuotantotyö? Tämä vaatisi tietenkin valmiutta tehdä sitä tuotantotyötä tehokkaasti ja taidolla - käytännössä siis näitä tuotantotyöntekijöitä pitää kouluttaa.

Tämä teksti julkaistiin myös tämän päivän Tietoviikossa

IT-tuotannon osaajia pitää kouluttaa

Suomi on IT-innovaation huippu. Suomessa kehitetään maailman parhaita ohjelmistoja ja tuotetaan korkeatasoisia osaajia ohjelmistoliiketoiminnan tarpeisiin . asiantuntijoista johtajiin. Tämä kyvykkyys on luonut useita globaaleja menestystarinoita - SSH, F-Secure, Solid, BaseN, Basware, Mysql, Linux ja mahtava Nokia. Uusi Aalto-yliopisto on perustanut tämän innovaation edelleen kehittämistä varten oman Service Factoryn, joka tuottaa jatkossa yhä kyvykkäämpiä
huippuosaajia. Tulevaisuus on tältä osin valoisa.

Nykyään Suomen kaikki liiketoiminnat ovat riippuvaisia tietotekniikasta. Paperikoneita on pyöritetty jo vuosikymmeniä tietotekniikan optimoimana. Pankit toivat tietokoneet Suomeen, ja nyt suurin osa tapahtumista hoidetaan tietokoneiden välityksellä. Junia ja lentokoneita ohjataan tietokoneilla ja jos logistiikkaratkaisu ei toimi, on Turun moottoritie rekkojen tukkima . ei vain tunnelien sulkemisen vuoksi.

Suomalaisen yhteiskunnan koko toiminta on siis riippuvaista IT-ratkaisujen luotettavasta tuotannosta ja tietoteknisten ratkaisujen toimivuudesta. Suomessa ei kuitenkaan kouluteta riittävästi tietotekniikan tuotantoa. Käytännössä kaikki osaajat ovat itseoppineita, alansa käsityöläisiä. Eivät he syyttä ole osamisestaan ylpeitä, nykyaikainen IT-infrastruktuuri on niin monimutkainen, ettei sitä ihan kuka tahansa saakaan pysymään toiminnassa.

Tämä ei voi jatkua näin. Osaajia ei ole riittävästi jokaisen hätätilanteen sankarilliseen pelastamiseen. Sankaritekoja ei pitäisi edes tarvita, vaan tietotekniikan pitäisi vain toimia. Kukapa nyt olisi vielä viisi vuotta sitten uskonut, että moottoritie ei toimi kun se pitää bootata?
Vai hyväksymmekö tosiaan sen, että tietotekniset palvelut ovat aina hyvin epävarmoja?

Tietotekniikan tuotantoon on olemassa hyviä, valmiita malleja. Peruskehyksenä löytyy ITIL, jonka malleja hyödyntämällä voidaan välttää IT-tuotannon pyörän uudelleen keksiminen. Muitakin malleja toki on . COBIT auttaa sopimaan rajapintoja, ISO20000 osoittaa
jo jotain IT-palveluorganisaation kyvykkyystasosta.

Näitä metodeja ja yleisesti tuotantotoimintaa on nyt alettava kouluttaa Suomessakin. Viimeisten vuosien aikana koulutusohjelmia on pullahdellut maailman yliopistoihin tarjolle paljon. Tanskassa (Kööpenhaminan yliopisto) koulutetaan ITIL-koulutusrungon mukaisesti tieteellisellä
tasolla, Saksassa korkeakoulut mahdollistavat jopa sertifiointitentin ja Englannista löytyy jo Master-tason tutkinto IT-palvelunhallinnasta. Yhdysvalloissa näitä ohjelmia ja tutkintoja
löytyy jo kymmenittäin.

Palvelutuotannon kehitys on tällä nuorella teollisuudenalalla saanut viime aikoina paljon vauhtia. Yritykset ovat kouluttaneet henkilöstöään kaupallisilla kursseilla, mutta jatkokehityksen varmistamiseksi pohja täytyy luoda jo peruskoulutuksen aikana. Tämä on itsestään selvyys
monilla aloilla - tuskin meistä kukaan hyväksyisi kirjavasti koulutettuja, itseoppineita lääkäreitä tai lakimiehiä.

Suomen teollisuus perustuu tietotekniikkaan ja hyvällä koulutuksella tietotekniikan tuotannosta voi tulla Suomelle merkittävä teollisuus. Perustetaan siis Suomeen tietotekniikan tuotannon koulutus, mieluiten heti.

Timo Hyvönen
itSMF Finland
Tutkimustyöryhmän johtaja
IT-ammattilainen (sattumalta) vuodesta 1989
DI, ITIL Expert

IT Service Management Forum Finland ry on itsenäinen, voittoa tavoittelematon yhdistys. Tavoitteenamme on edistää parhaiden toimintatapojen (ITIL Best Practices) käyttöä it-palvelujohtamisessa (IT Service Management) ja palveluiden kehittämisessä. Suomen lisäksi itSMF toimii yli 50 maassa ja on ainoa riippumaton it-palvelujohtamisen toimija.

1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Varsinainen tekninen palvelutuotanto kyllä taitaa myös mennä lopullisesti halpamaihin, mutta sen johtaminen ja asiakkaan tarpeiden palveleminen pysyy täällä.

Siispä miksei, mutta IT-alan hintataso ja sitä kautta katerakenne tulee vielä ryminällä alas. Lisää.

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template