maanantai 23. marraskuuta 2009

Mitä ihmettä - ITIL loppui?!

Jokunen aika sitten OGC julkisti ITILv2-tuen loppumisaikataulun - ei se ITIL oikeasti mihinkään katoa. Mitä tämä nyt sitten oikein tarkoittaa käytännössä?

Käytännön prosessityössä muutoksella ei ole pahemmin vaikutusta, vaan se kohdistuu lähinnä koulutuksiin. ITILin versioiden väliset prosessien erot ovat hienosäätöä ja uudet kirjat tarjoavat paljon lisää työkaluja, templateja, roolikuvauksia, tukea organisointiin jne.

Käytännössä muutos näkyy oikeastaan eniten niin, että ITIL Foundation -kursseja ei enää järjestetä versiosta 2. En kyllä ole kuullut enää hetkeen kenenkään niitä käyneenkään, vaan kysyntä on kohdistunut v3 Bridge-kursseihin ja v3 Foundation -kursseihin, eli vaikutus on tältä osin pieni.

Merkittävämpi on ehkä tuo Manager Bridge -kurssien loppuminen, ei toisin ihan heti. "Helppo tie" ITIL Expertiksi umpeutuu ja tittelin halutessaan JOUTUU käymään ITILv3 Intermediate -kursseja. Kursseissa on tietenkin se hyvä puoli, että niillä yleensä oppii asioita - niin näilläkin. Foundation-kurssi on nimensä mukaisesti perusteita - 2,5 päivässä ei kovin syvälle mennä mihinkään asiaan - ja nämä intermediatet antavat jo valmiuksia soveltaa malleja käytäntöön. Palvelulähtöinen ajattelu tosiaan avaa uusia näköaloja, suosittelen.

Miksi sitten edes tarjotaan Manager Bridgejä? Yleensä Service Manager -kurssin käyneet ovat jo hyödyntäneet oppejaan käytännössä, ja näin oppineet soveltamaan perusprosessimalleja. Manager Bridge on nopea sukellus v3:n tuomiin uudistuksiin ja tentti on vaikea. Motivaation täytyy olla kohdallaan ja asiaan pitää keskittyä kurssin aikana, tentti ei ole helppo.

ITIL-koulutus kokonaisuutena on n. 27 luokkapäivää tentteineen, lisäksi jonkin verran kotiopiskelua. Onko se sitten paljon vai vähän - 8-12 opintopistettä eli vanhan maailman opintoviikkoina 5-8. Jo perusmatematiikan kurssit ovat laajempia.

Tietenkin kursseja voi käydä vasta kun työkokemusta on kertynyt ja firma pystyy niitä kustantamaan. Tähän mennessä minulle on kyllä ollut näistä kursseista enemmän hyötyä kuin TKK:n phuksimatematiikasta, jonka jätinkin varmuuden vuoksi aikanaan viimeiseksi tentikseni.

Seuraavan kerran pidän ITIL Service Manager Bridge -kurssia 18.-22.1.2010 - tule mukaan tai tsekkaa jokin toinen pitämäni kurssi täältä


 Tässä vielä ITIL-kurssirakenne - voila!


0 kommenttia:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template