maanantai 30. marraskuuta 2009

EVA-raportti osuu ja upottaa - nyt tarvitaan Palveluita

Viime viikolla julkaistu Elinkeinoelämän valtuuskunnan raportti Suomen yhteiskunnan tietoteknisestä tilasta osuu aika hyvin kohdilleen. Jostain syystä tietoyhteiskuntakehitys on suuntautunut vahvasti infran rakentamiseen.  Varsinaiset palvelut ovat jääneet vähemmälle huomiolle tai niitä on rakennettu sirpaleina. Perustaa on siis rakennettu kovaa tahtia mutta tavoiteltua lopputulosta, palveluita, ei ole mietitty riittävästi. Yksi parhaista esimerkeistä on HST-kortti, jossa tunnistautumiseen rakennettiin hieno tekninen ratkaisu. Harmi vain, ettei oikein ole ollut mitään palvelua, jota kortin tunnistautumisella voisi käyttää.

Olen seurannut yrityksemme kautta Saksan valtionhallinnon Bundonline 2005 -hanketta. Siellä valtio panosti tosissaan yksinkertaisten peruspalveluiden rakentamiseen ja esim. suuri osa julkishallinnon toimijoista - virastoista, kunnista, toimialueista kuten oikeuslaitos eri haaroineen - käyttää yhtenäistä sisällöntuotantoalustaa. Aika triviaalia? Säästö erillisiin projekteihin verrattuna on kuitenkin huikea. Ja kuten EVA-raportissakin kannustetaan - näitä jaetaan hallintokunnille maksutta.

Miten tilannetta sitten voisi lähteä pelastamaan? Jos visio vaikka olisi nostaa Suomi e-demokratiassa ensin Kiinan ja Mosambikin ohi tai vaikkapa kehittää oikeasti tarpeellisia ja käyttökelpoisia palveluita, pitää tietenkin tarkistaa ensin nykytilanne. sen pohjalta voi päättää tavoitetilan ja keinot sinne pääsemiseen. Tärkeää on asettaa mittarit - päästiinkö - muuten rämmitään suossa ja lopulta saapas tarttuu kiinni ja tappaa innovaation.

Mikä pitäisi olla valtion palveluportfolio? Kehittämiseen löytyy jälleen toimivia työkaluja - tiedätte kyllä mistä. Define, analyse, approve, charter - palveluportfolion hallintaa! Kehitetään järjestelmällisesti uusia palveluita asiakkaiden - siis kansan - tarpeisiin. Varmaan noista raporttiin kirjatuista kärkimaista löytyy hyviä valmiita ehdokkaita näin alkuun, innovoidaan sitten vielä parempia kun perusasiat ovat kohdillaan.

0 kommenttia:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template