perjantai 25. syyskuuta 2009

Palveluportfolion hallintaa

Olen viime viikkoina työskennellyt palveluportfolion hallinnan parissa useassa eri ympäristössä palveluiden käyttäjistä niiden tarjoajiin. ITILin palveluportfolion hallinta antaa mainion, yksinkertaisen mallin saada kiinni kokonaisuudesta ja kehittää sitä.

Olen työskennellyt aiemmin erilaisissa myynti- ja palvelukehitystehtävissä ja yleensähän kehitysputkea kuvataan suppilona, funnelina joka päättyy myyntiin tai palvelun siirtämiseen tuotantoon. Tuotannossa palvelulle sitten tehdään .. niin, jotain. Sitä varmaan tuotetaan jotenkin?

Service Portfolio Management lähtee palvelun elinkaaren kokonaishallinnasta. Sen sijaan, että se kehitetty palvelu lykättäisiin vain tuotantoon, sitä seurataan ja kehitetään edelleen. Tuotannossa olevat palvelut listataan palvelukatalogissa, tulossa olevia siirretään eteenpäin kehitysputkessa (pipeline) ja myös jo poistumassa olevien ja poistuneiden palveluiden dokumentaatiota ylläpidetään Retired Services - poistuneet palvelut-osiossa.

Aikanaan Soneran NCS:ssä (R.I.P.) piirsimme funnelin valkotaululle ja ylläpidimme kehitysnäkymää putkessa olevia palveluita kuvaavilla magneettinappuloilla. Pitäisiköhän joskus kokeilla samaa tämän portfoliokuvan kanssa - kerralla näkymä tilanteeseen?

Kiinnostus ja paneutuminen aiheeseen on ollut viime aikoina todella suurta ja vakavaa. Näyttääkin lupaavalta - palvelulähtöinen IT-tuotanto ja -palvelunhallinta on saapumassa yhä järjestelmällisemmin johdettuna Suomeenkin!

itil.org -sivustolta löytyy tämä mainio kuva Palveluportfoliosta (kirjoitusvirheistä huolimatta)

0 kommenttia:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template