tiistai 22. syyskuuta 2009

ITSM-koulutusta yliopistotasolla

Kirjoittelin aikanaan tietotekniikan tuotannon koulutuksesta Suomessa.

Kovin paljon ei alueella ole tapahtunut. Aalto-yliopisto virittelee hiljalleen Service Factory -opetusohjelmaa palvelutuotteistuksen ja -kehityksen alueelle, mutta esim. valmiita metodologioita ei lähdetä kouluttamaan vaan kehitetään omaa ohjelmarunkoa palveluiden liiketoiminnan ja innovaation alalta. Yksi kurssi löytyy jo täältä.

Kuopion yliopistossa asiaa on tutkittu ja perustettu Maissi-projekti. Turussakin projektoitiin itLEPOa mutta hyvistä aluista huolimatta ei varsinaista IT-palvelutuotannon akateemista tai ammattikorkeatasoista peruskoulutusta ole syntynyt.

Maailmalta löytyy kuitenkin jo hyviä akateemisia koulutusohjelmia IT-palvelutuotannon ammattilaisille. Näissä keskitytään enemmän tai vähemmän siihen oleelliseen eli tietotekniikan tuotantoon ja ovat ihan relevantteja vaihtoehtoja suomalaisillekin.

Näissä yliopistoissa kouluttajapuoleltakin löytyy jo ITIL-sertifioituneita, kokeneita kouluttajia - Suomessa näitä löytyy vasta kaupallisilta yrityksiltä (mm. meiltä MATERNAlta! :)

Tässä muutamia esimerkkejä.

The University of Northampton

Ehkä puhtain ITSM/ITIL-koulutusohjelma löytyy Northamptonin yliopistosta ja ensimmäiset valmistuneetkin on juhlittu. M.Sc-tutkinno voi suorittaa jopa etäopiskeluna, hyvä esite löytyy Northamptonin webistä.

University of Bolton

Boltonissa koulutetaan IT-ammattilaisia ITIL Service Management -tutkintoon neljän moduulin kautta: Palvelustrategia ja -suunnittelu, Palvelutransitio ja -tuotanto, Enterprise-järjestelmät sekä liiketoiminnan ja johtamisen tutkimus. Lopputyö on 14-20 000 sanan kirjanen.

http://www.bolton.ac.uk/GCCT/Postgraduate/ITIL.aspx

Sheffield Hallam University
Sheffield Hallamissa on rakennettu aika järjestelmälähtöistä koulutusohjelmaa, joka loogisesti siirtyy vuosien mittaan kohti IT-palvelunhallintaa ja jopa ITILiä. Mahdollisuus foundation-perussertifiointiin sisältyy opetusohjelmaan

http://www.shu.ac.uk/

Carnegie Mellon (USA)

Carnegie Mellon julkisti ITSM-koulutusohjelmansa jo 2008 mutta on ilmoittanut lykänneensä koulutuksen aloittamista "finanssikriisin" takia. Intoa oli kyllä ilmassa, kuten tiedotteesta näkyy.

Muita yliopistoja ja tutkimuksia

Monet yliopistot tarjoavat jatkokoulutuskeskuksissaan ITIL-sertifiointikoulutuksia, esim. St. Edwards University ja University of Dallas mutta näitä alkaa olla jo hyvin paljon.

Saksasta löytyy jo paljon linkkejä korkeakoulujen tutkimus- ja kehityshankkeisiin googlettamalla "ITIL Hochschule" ja Sveitsissäkin koulutetaan ITILeitä - pikahaulla löytyi mm. tämä ammattikorkeakoululinkki.

Tilanne maailmalla näyttää kehittyvän kovaa tahtia ja pohjustamalla parhailla käytännöillä loikataan valmiiksi portaiden puoliväliin.

Seuraan ja pyrin edistämään tilannetta Suomessa, vaikka tilanne onkin vielä hieman alkutekijöissään. Yrityksillä ja varsinkin itSMF:llä on kuitenkin jo isot intressit koulutuksen edistämiseen.

0 kommenttia:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template