sunnuntai 8. helmikuuta 2009

Missä järjestyksessä CMDB rakentuu parhaiten?

Vaihdoimme tuossa kollegan kanssa hiljattain ajatuksia CMDB:stä. Tämä taikakaluhan on ollut ilonamme jo vuosia, kun se ITILin kakkosversiossa lanseerattiin ajatuksena. Käytäntö on ruhjonut konseptia eteenpäin ja nykyään ITILikin tietää, että yleensä näitä tietokantoja on useampia ja niistä koostuu CMS, Configuration Management System.

Mitä sinne sitten pitäisi laittaa? Mistä olisi eniten hyötyä?

Monestihan CMDB:n populointi alkaa työasemista. Hankitaan Discovery, joka syöttää tietoa pienellä vaivalla CMDB:hen. Työmäärä on melkoinen mutta työasemien ikä, malli, softat jne. löytyvät sitten helposti eri ITSM-työkaluista. Tästähän hyödytään Service Deskissä paljonkin - totta.

Kokonaisuuden kannalta hyöty jää kuitenkin aika laimeaksi. Tietenkin tällä avustetaan Incident Managementia ja ehkä jonkin verran rahojenkin laskentaa, mutta IT-palvelunhallinnan kannalta fiksumpaa olisi ajatella palveluita.

Aluksi voidaan ottaa vaikkapa vain yksi kappale liiketoiminnan kannalta kriittisiä palveluita ja mallintaa se CMDB:hen. Näin helpotetaan insidenttien ja muutosten hallintaa paljon enemmän kuin tietämällä, mikä työasema työntekijällä kulloinkin on käytössään. Toinen ja kolmas palvelu ovatkin jo paljon helpompia, jossain vaiheessa tulee jo rajakin vastaan - mitä kaikkea sinne CMDB:hen edes viedään. Tämä on syytä päättää hallitusti, kaikkea sinne ei tarvita.

Toki työasemat ja jopa matkapuhelimet - ne pikkuiset tietokoneet siellä rintataskussa - kannattaa viedä ajan mittaan CMDB:hen, mutta 80% hyödystä saavutetaan 20% vaivalla mallintamalla ensin palvelut sinne tietokantaan. Lisenssienhallinnan ja auditointien kannalta tehokkaampi tapa saattaa olla jopa käyttää sitä Discovery-työkalujen omaa raportointia sen sijaan että kaikki tieto olisi CMDB:ssä.

Silti, CMDB on hieno juttu. Aikanaan koulutin lentokenttäsimulla erään suurehkon (n. 56000 työntekijää) serveritiimiä. Yksi osallistujista - ainoita, joilta olen saanut ko. koulutuksesta negatiivista palautetta - tuli yrmeänä simulaation jälkeen antamaan palautetta. "Minä en kyllä usko lainkaan siihen, että tällaisilla leikeillä mitään oikeasti oppisi. No, ymmräsinhän kuitenkin lopultakin, mitä se CMDB käytännössä tarkoittaa!". Kaveri oli työskennellyt luolassa jo 70-luvulta lähtien ja oli kyllä muuten hyvä tyyppi, ei vaan tykännyt leikeistä!Mainittu CMDB-tiimi työssään

0 kommenttia:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template