lauantai 29. marraskuuta 2008

ITIL versio 2 ylläpito lakkasi

ITIL versio 2:n ylläpito on lopetettu. Tenttejä voi kuitenkin vielä suorittaa toistaiseksi. Alunperin v2-tenttien ja bridge-päivityskurssien piti olla tarjolla vain vuoden 2008 loppuun, mutta aikaa on nyt jatkettu. "Examination board" ilmoittaa 6 kk etukäteen, milloin ITILv2-tenttejä ei enää voi suorittaa. Todennäköisesti pidän siis itsekin vielä v2->v3 Bridge-kursseja.

Foundation Bridgen kesto pitenee vuodenvaihteessa. Olen itse pitänyt kaksi tällaista kurssia, ja yksi päivä oli liian lyhyt asian sisäistämiseen. Päivässä kyllä ehtii käydä asiat läpi, mutta sekä uusien asioiden sisäistämiseen että sertifiointitentin suorittamiseen illan sulattelu on paikallaan. 1,5 päivässä ITILv2-käyttäjä kyllä pääsee jo jyvälle. Valitettavan usein se v2:kin on jäänyt vähän unohduksiin varsinkin Delivery-prosessien osalta, joten parin vuoden päästä kannattaa harkita koko Foundation-kurssia joko luokassa tai itseopiskeluna.

Foundationinhan voi suorittaa itsekin, jos itsekuri sen sallii. APMG vaatii kurssien kouluttajilta seuraavaa:

"Trainers must hold ITIL V2 Foundation plus the ITIL V3 Foundation Bridge or the ITIL V3 Manager Bridge’ for both the V3 Foundation and the Bridge course."
Lisäksi kurssimateriaalin on vastattava määriteltyä kurssirunkoa. Tämä väliaikainen runko auttaa tietenkin itseopiskelijoita. Runko on päivittymässä kommenttikierroksen perusteella vuoden 2009 alkupuolella.

Koska Foundation-tenttimiseen ei vaadita lainkaan kurssia, voi käytännössä kuka vain järjestää Foundation-tason kursseja. Suomessa on kaksi aktiivista akkreditoitua koulutusyritystä, MATERNA ja Wakaru Partners. Myös HP, Tieturi ja FCSovelto järjestävät näitä kursseja yhteistyössä muiden yritysten kanssa. Akkreditoitujen listalla on myös BMC, mutta heidän en ole kuullut Suomessa kouluttavan. ITIL v3-akkreditoituja kouluttajia on vielä kovin vähän.

Tällä hetkellä pragmaattisin ja ennen kaikkea edullisin tapa saavuttaa ITIL Expert -tietämys olisi suorittaa ITIL v2 Service Manager -sertifikaatti ja käydä päälle Service Manager Bridge. Parhaan hyödyn saa kuitenkin kahlaamalla Intermediate-kurssien kautta, ja niidenkin painotusta voi miettiä. Aihealueet on koottu nätisti vastaamaan käytännön tarpeita, ja jo yksi hyvin kohdennettu Capability-kurssi voi vastata henkilölle ITILin koko koulutustarvetta.

0 kommenttia:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template